Курс Инструктор сред природата (Outdoor Educator)

 

Курсът Инструктор сред природата (OutdoorEducatorе съвместна програма на Nomadia и Университета CVJM, Касел, Германия. Той е разработен като методика на ученето чрез преживяване или Преживелищна педагогика - нова методика по отношение на уменията при работа с групи. Преживелищната педагогика се базира на придобиване на знания чрез опит и експериментиране предимно сред природата.

Обучението близо до природата, основано на опита и преживяването, е все по-често използван метод на откриване на света. В Германия, Швеция, Дания и САЩ от години функционират детски градини, в които децата се обучават изцяло сред природата (Forest kindergarten), училища в Канада, Швеция и Дания също имат задължителни часове сред природата.

Курсът е сертифициран от Немското Сдружение по Преживелищна педагогика и всеки преминал го успешно получава акредитирана диплома. Програмата за обучението е разработена и модерирана от нашите партньори от Института по Преживелищна Педагогика към Университет CVJM, Касел, Германия. (/http://ep.cvjm-hochschule.de/institute/institut-fuer-erlebnispaedagogik/fort-und-weiterbildung/weiterbildung-wildnis-und-erlebnispaedagogik/).

 

За кого е подходящ курсът?

 

За преподаватели и обучители, които искат да научат как да прилагат методологията Преживелищна педагогика в обученията в групи

За любители на природата, които искат да разберат как да използват своите „твърди умения“ (hard skills), за да работят целенасочено с групи

За всеки, който би искал да развие в себе си умения за работа в група и познания за оцеляване в природата

За всеки, който работи с групи и иска да им предложи нови и интересни игри и гледни точки

 

Какво представлява обучението?

 

Курсът дава основните знания и умения при работата като Обучител сред природата, както и като Инструктор на открито и на закрито. Много от упражненията могат да бъдат осъществявани извън природата и да обогатят уменията за фасилитиране и модериране на групови процеси.

В обучението са включени 1 модул от 5 дни, 3 модула по 4 дни, лекция на тема „Правни и застрахователни аспекти в работата като инструктор“, обучение по първа помощ. Курсът завършва с един ден наблюдение в някоя от нашите програми (т.нар. хоспитация) и един ден практика.

 

Поради кризата с коноравируса се наложи да отложим някои от модулите. Ето и актуалните дати по модули:

 

29.07-02.08.2020 - Модул "Планина и вода" 

Твърди умения в планината и водата. Ориентиране, екипировка, оценка на риска, високи и ниски въжени елементи и използването им с педагогическа цел, водноспасителен минимум, гребане с кану и др.

 

04-07.09.2020 - Модул "Теория"

Модулът запознава обучаващите се с понятия като групова динамика, методи на рефлексия, методи и нива на комуникация, взаимоотношения между обучител и обучаем и др. В него са включени множество игри (проблеми задачи), които се използват в реални обучения с групи. Провежда се на палатка.

 

19-22.09.2020г. – Модул „Твърди умения в планината /продължение. Бивак”

По време на модула ще се съсредоточим върху уменията за оцеляване в природата – изграждане на бивак, палене на огън, справяне с различни критични ситуации. Участниците ще придобият умения за работене в групи с ниски и високи въжени елементи. Соло.

 

Лекция „Правни аспекти в Преживелищната Педагогика“. Провежда се в София.

 

29. - 31.10.2020г. – Модул 3 „City Bound“ или Преживелищна педагогика в града

Участниците ще се впуснат в приключение в града и ще научат какви възможности за работа с групи предоставя той.

Наблюдение в някоя от програмите на Nomadia и Практика - уговарят се допълнително с организаторите

Първа помощ - всеки може сам да организира своя курс по първа помощ, за нас е важно да имате валиден сертификат.

01.11.2020 - Изпит

 

Каква е цената?

 

Цената за всички обучителни модули е 1500лв/ 9лв. на учебен час/. Възможно е разсрочено плащане на три или четири вноски. За сравнение цената на обучението в същия университет в Германия е 2300 евро.

Цената включва: обучение от сертифицирани по методиката на Преживелищната педагогика обучители, осигуряване на цялата необходима екипировка (въжета, палатки, лък, сечива, лодки и др. с изключение на личната екипировка за бивак – спален чувал и др.), писмени ресурси за всеки от модулите, акредитиран сертификат.

Цената не включва: застраховка, храна, настаняване и транспорт (възможност за споделен транспорт), обучение по първа помощ, ДДС.

 

Как да се запиша?

 

Изпрати имейл на office@nomadia.bg или ни потърси на 0896 834018. Крайният срок на записване е 20.04.2020г.

 

 

Форма за запитвания

Форма за запитвания

Изпрати