Инструкторски курс 2021

 

Инструкторският курс по методиката Учене чрез преживяванее съвместна програма на Nomadia /Сдружение „Център за учене чрез преживяване” и Университета CVJM, Касел, Германия. Той се базира на придобиване на знания чрез опит и експериментиране предимно сред природата. Обучението, основано на преживяването, е все по-често използван метод на откриване на света, на своето място в него. В настоящия курс сме взели предвид и адаптирането на методиката към онлайн провеждане на обучения.

Курсът е сертифициран от Немското Сдружение по преживелищна педагогика и всеки преминал го успешно получава акредитирана диплома. Програмата за обучението е разработена и модерирана от нашите партньори от Института по преживелищна педагогика към Университет CVJM, Касел, Германия. (/http://ep.cvjm-hochschule.de/institute/institut-fuer-erlebnispaedagogik/fort-und-weiterbildung/weiterbildung-wildnis-und-erlebnispaedagogik/).

 

 

За кого е подходящ курсът

 

За преподаватели и учители, които искат да научат как да прилагат методологията на ученето чрез преживяване в обученията в групи и в училищното ежедневие

За тренери и инструктори, които искат да разберат как да прилагат своите твърди и меки умения, за да работят по-целенасочено с групи

За планински водачи, които искат да вградят и меки умения при водене на групи

За всеки, който би искал да развие в себе си умения за работа в група и познания за неформалното учене чрез преживяване

За всички, които вярват, че единното стандартизиране е посоката за развитие на бранша, предлагащ активности на открито и закрито

За всеки, който работи в отдели „Човешки ресурси” и иска да иска да надгради уменията си с помощта на тази методология в посока мотивация, лидерство, екипност, изслушване и др.

За младежи над 16 години, които искат да обогатят портфолиото си с нови знания и умения при работата с групи хора, които искат да работят през ваканциите като помощник-инструктори и за които сертификатът е добра възможност при кандидатстване в западни университети

 

 

Провеждане на курса 2021 /в условията на пандемия*

 

Курсът дава основните знания и умения при работата като Инструктор по методиката Учене чрез преживяване и Инструктор с групи на открито и на закрито. Много от упражненията могат да бъдат осъществявани извън природата и да обогатят уменията за фасилитиране и модериране на групови процеси.

В обучението са включени 8 онлайн срещи, 1 модул от 5 дни, 1 модул от 2 дни, лекция на тема „Правни и застрахователни аспекти в работата като инструктор“, обучение по първа помощ. Курсът завършва с един ден наблюдение в някоя от нашите програми (т.нар. хоспитация) и един ден практика с избрана от курсистите група.

 

Дати 2021г.

 

14.04.2021г. – 02.06.2021г./всяка сряда – Модул „Теория и Сити баунд”. Модулът запознава обучаващите се с понятия като групова динамика, методи на рефлексия, методи и нива на комуникация според Шулц фон Туун, взаимоотношения между обучител и обучаем, основни принципи в Ученето чрез преживяване, основни принципи при поставяне на задачи Сити баунд, моделът на зоните на учене, моделът Flow и др. В него са включени множество кооперативни упражнения и игри (проблеми задачи), които се използват в реални обучения с групи он- и офлайн. Цялата методология е представена през призмата на практиката – задачи,  казуси, дискусии. В края на модула участниците получават папка споделени материали с основните теоретични единици в УП.

 

 

05-06.06.2021г. – Модул „Твърди умения във водата”

Твърди умения във водата. Водна безопасност и използването на водата с педагогическа цел, водноспасителен минимум, гребане с кану и др. Какво означава това на практика? С преминаването през този модул не получавате правоспособност да изграждате водни елементи. Според българското законодателство право на това имат само сертифицираните водни спасители. Модулът Ви обучава на две основни положения – най-важните правила на безопасност при водни активности, които всеки един инструктор трябва да знае, от една страна и това как да използваме водата и водните активности с екипна и педагогическа цел.

 

 

02 – 06.09.2021г. – „Твърди умения в планината. Бивак”

По време на модула ще се съсредоточим и върху уменията за оцеляване в природата – изграждане на бивак, палене на огън, ориентиране с компас и карта, справяне с различни критични ситуации. Участниците ще придобият умения за работене изграждане на бивак, техники за палене на огън, готвене на открито, растения и използването им в ПП, упражнения за възприятия, соло и др. Изграждане и използване на висок и нисък въжен елемент с педагогическа цел. Какво означава това на практика? С преминаването през този модул не получавате правоспособност да изграждате въжени елементи например. В нашите програми право на това имат само сертифицираните инструктори – планински спасители, инструктори с ERCA сертификат и др. Както при водния модул и тук участниците се обучават на две основни положения – най-важните твърди умения в планината – безопасност, ориентиране, възли, безопасно съпровождане на въжен елемент и др. от една страна и това как да използваме планината с екипна и с педагогическа цел.

 

 

14.09.2021 - Изпит 

 

 

Лекция „Правни аспекти в работата с групи на открито и закрито“. Провежда се онлайн. Датата ще бъде договорена допълнително.

 

 

Наблюдение в някоя от програмите на Nomadia и Практика - уговарят се допълнително с организаторите

 

 

Първа помощ - всеки може сам да организира своя курс по първа помощ, за нас е важно да имате валиден сертификат.

 

 

Цена

Цената за всички обучителни модули е 1350лв. Възможно е разсрочено плащане на три или четири вноски. Възможно е и разсрочено плащане по 100лв. на месец. За сравнение цената на обучението в същия университет в Германия е 2300 евро.

Цената включва: обучение от сертифицирани по методиката на ченето чрез преживяване обучители, осигуряване на цялата необходима екипировка (въжета, палатки, лък, сечива, лодки и др. с изключение на личната екипировка за бивак – спален чувал и др.), споделени материали за всеки от модулите, акредитиран сертификат.

Цената не включва: застраховка, храна (обикновено готвим и пазаруваме заедно), настаняване и транспорт (възможност за споделен транспорт), обучение по първа помощ.

 

Записване

За да се запишете, трябва да изпратите имейл на office@nomadia.bg или ни потърсите на 0896 834018. При записване се сключва договор и се внася капаро в размер на 500лв.

 

 

Често задавани въпроси

 

Какъв е статутът на сертификата, който получавам?

Сертификатът е със статут на допълнителна квалификация, а не на отделна професия. Тоест това е един допълнителен сертификат в портфолиото на курсистите, който им дава по-големи шансове на пазара на труда в България, в Европа и в САЩ.

 

Какви възможности за реализация имам след курса?

След завършване на курса участниците могат да си намерят основна и допълнителна работа във всички фирми, предлагащи активности на открито – Номадия и конкурентите й. Наш курсист от 2018 година кандидатства например за работа с организиране на подобни програми за деца в училище в Германия.

 

Защо курсът е толкова дълъг – 20 дни?

Курсът се провежда съгласно стандартите на Немското сдружение по ПП. Според тези стандарти такива курсове не могат да са по-кратки от 18 дни, разположени в рамките на минимум 3 месеца. Тоест спазваме изискванията на немското сдружение.

 

Къде ще се провеждат модулите?

Поради усложнената епидемиологична обстановка модулът теория и модулът Сити баунд ще се проведат онлайн. Водният модул ще се проведе на Панчарево. Модулът Бивак ще се проведе на палатка.

 

Кои са инструкторите, водещи курса? И на какъв език се провежда курсът?

Курсът се води от сертифицирани от CVJM инструктори от Номадия и от представители на университета CVJM /Касел. При по-тясно специализираните модули – вода, планина например – имаме и тесни специалисти съгласно Българското законодателство. Модулите, в които участват немски представители, се провеждат на български и английски език, като ние – Номадия – помагаме с превод, ако се наложи.

 

Какви са допълнителните разходи, които ще възникнат?

Допълнителните разходи са за храна и транспорт основно. От практиката първите две години на курса можем да говорим за споделен транспорт и пазаруване на обща храна, което се пада по около 30лв. на човек на модул за храна.

 

Как става завършването на курса?

За да завършите своя курс и да получите сертификат, трябва да са изпълнени следните четири условия: взет изпит; проведена практика и изпратен съответно формуляр за практиката /в този формуляр нагледно се показва, че курсистите са усвоили и прилагат изученото. В писмен вид се изпраща информация за планираното протичане на проведената програма, за провеждането й и за направените изводи от тази програма/; документ за преминат курс по първа помощ; изцяло внесена сума за курса.

 

Колко са максималният брой участници?

Минималният брой участници за провеждане на курса са 10. Максималният капацитет е 20 човека.

 

Какъв е крайният срок за записване?

От тази година започваме да предлагаме курса на части – т.е. участниците могат да се запишат за един или два модула тази година и да изкарат останалите модули догодина.

 

 

Отзиви от курсистите от 2018 и 2019 година

 

Али: Курсът за мен беше нещо като летен лагер с приятели, изпълнен с невероятни преживявания, в края на който торбичката ти е пълна с много нови знания, умения и увереност в собствените си качества, благодарение на лекторите и невероятната организация.

 

Ники: Курсът ми даде нови и полезни практически умения във връзка със стандартите за работа към всяка една програма и за малки, и за големи участници.

Знанието, че важните и правилните отговори идват не когато успяваш, а когато не успееш в дадена задача. ...Че ТЪРПЕНИЕТО и СПОДЕЛЯНЕТО са най-важната и съществена част от преживяването!

 

В личен план курсът ми даде една ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ

Форма за запитвания

Форма за запитвания

Изпрати