КУРС ЗА ИНСТРУКТОР 2021

Курс Инструктор сред природата (Outdoor Educator)

 

Курсът Инструктор сред природата (OutdoorEducator) е съвместна програма на Nomadia /Сдружение „Център за учене чрез преживяване” и Университета CVJM, Касел, Германия. Той е разработен като методика на ученето чрез преживяване или Преживелищна педагогика - нова методика по отношение на уменията при работа с групи. Преживелищната педагогика се базира на придобиване на знания чрез опит и експериментиране предимно сред природата.

Обучението близо до природата, основано на опита и преживяването, е все по-често използван метод на откриване на света. В Германия, Швеция, Дания и САЩ от години функционират детски градини, в които децата се обучават изцяло сред природата (Forest kindergarten), училища в Канада, Швеция и Дания също имат задължителни часове сред природата.

Курсът е сертифициран от Немското Сдружение по Преживелищна педагогика и всеки преминал го успешно получава акредитирана диплома. Програмата за обучението е разработена и модерирана от нашите партньори от Института по Преживелищна Педагогика към Университет CVJM, Касел, Германия. (/http://ep.cvjm-hochschule.de/institute/institut-fuer-erlebnispaedagogik/fort-und-weiterbildung/weiterbildung-wildnis-und-erlebnispaedagogik/).

 

За кого е подходящ курсът?

За преподаватели и обучители, които искат да научат как да прилагат методологията Преживелищна педагогика в обученията в групи

За любители на природата, които искат да разберат как да използват своите „твърди умения“ (hard skills), за да работят целенасочено с групи

За всеки, който би искал да развие в себе си умения за работа в група и познания за оцеляване в природата

За всеки, който работи с групи и иска да им предложи нови и интересни игри и гледни точки

За младежи, които искат да обогатят портфолиото си с нови знания и умения при работата с групи хора

 

Какво представлява обучението?

Курсът дава основните знания и умения при работата като Обучител сред природата, както и като Инструктор на открито и на закрито. Много от упражненията могат да бъдат осъществявани извън природата и да обогатят уменията за фасилитиране и модериране на групови процеси.

В обучението са включени 2 модула от 4 дни, 1 модул от 5 дни, 1 модул от 2 дни, лекция на тема „Правни и застрахователни аспекти в работата като инструктор“, обучение по първа помощ. Курсът завършва с един ден наблюдение в някоя от нашите програми (т.нар. хоспитация) и един ден практика.

08-11.04.2021г. – Модул „Теория”. Модулът запознава обучаващите се с понятия като групова динамика, методи на рефлексия, методи и нива на комуникация, взаимоотношения между обучител и обучаем и др. В него са включени множество кооперативни упражнения и игри (проблеми задачи), които се използват в реални обучения с групи. Основни акценти от модула са: моделът на комуникацията на Шулц фон Туун; методите на рефлексия в ПП; групова динамика; зони на учене и др.

 

19-20.06.2021г. – Модул „Твърди умения във водата”

Твърди умения във водата. Водна безопасност и използването на водата с педагогическа цел, водноспасителен минимум, гребане с кану и др.

 

02 – 06.09.2021г. – „Твърди умения в планината. Бивак”

По време на модула ще се съсредоточим и върху уменията за оцеляване в природата – изграждане на бивак, палене на огън, ориентиране с компас и карта, справяне с различни критични ситуации. Участниците ще придобият умения за работене изграждане на бивак, техники за палене на огън, готвене на открито, растения и използването им в ПП, упражнения за възприятия, соло и др. Изграждане и използване на висок и нисък въжен елемент с педагогическа цел.

 

29.10-31.10.2021г. - Модул „City Bound“ или Преживелищна педагогика в града.

Участниците ще се впуснат в приключение в града и ще научат какви възможности за работа с групи предоставя той.

01.11.2021г. Изпит

 

Лекция „Правни аспекти в Преживелищната Педагогика“. Провежда се в София. Датата ще бъде договорена допълнително.

 

Наблюдение в някоя от програмите на Nomadia и Практика - уговарят се допълнително с организаторите

 

Първа помощ - всеки може сам да организира своя курс по първа помощ, за нас е важно да имате валиден сертификат.

 

Каква е цената?

Цената за всички обучителни модули е 1500лв/ 9лв. на учебен час/. Възможно е разсрочено плащане на три или четири вноски. За сравнение цената на обучението в същия университет в Германия е 2300 евро.

Внимание: До 15.11.2020 можете да се възползвате от отстъпка за ранни записвания в размер на 100лв.!

Цената включва: обучение от сертифицирани по методиката на Преживелищната педагогика обучители, осигуряване на цялата необходима екипировка (въжета, палатки, лък, сечива, лодки и др. с изключение на личната екипировка за бивак – спален чувал и др.), писмени ресурси за всеки от модулите, акредитиран сертификат.

Цената не включва: застраховка, храна (обикновено готвим и пазаруваме заедно), настаняване и транспорт (възможност за споделен транспорт), обучение по първа помощ.

 

Как да се запиша?

Изпрати имейл на office@nomadia.bg или ни потърси на 0896 834018. До 15.11.2020 можете да се възползвате от отстъпка за ранно записване в размер на 100лв.!

 

Повече за Nomadia

Вече над 14 години Номадия работи усилено в различни алтернативни форми на туризъм. Организираме зелени училища и приключенски лагери за деца, обучения и тиймбилдинги за възрастни. От 2018 година станахме първо членове на Немското сдружение по Преживелищна педагогика, а впоследствие и франчайз партньори на висшето училище CVJM в град Касел /Германия. Съвместно развивахме методиката на курс по ПП или както ние го нарекохме курс за обучител сред природата. Идеята ни е да популяризираме този неформален метод на обучение и личностно развитие не само сред децата, но и сред възрастните. Припознаваме тази инициатива като наш принос към развитие на обществото. Всъщност надяваме се да е така...

Инструкторите ни са сертифицирани по методиката на Преживелищната педагогика.

Завършилите успешно курса биха могли да се включат в екипа на Nomadia.

 

Повече за Преживелищна педагогика /Учене чрез преживяване

Преживелищната педагогика си поставя за цел да освободи натрупания стрес и напрежение в участниците, да създаде път към изразяване на собствените емоции и към разбирането на емоциите у другите, да подпомогне участниците да изявят или намерят своята креативност, да разрешат някои наболели конфликти, да спомогне за преодоляване на агресията в себе си и в другите, да допринесе за по-уверена работа в група, в екип, да разшири собствените граници и умения.

Преживелищната педагогика използва както способите на екстремните спортове, игрите, изкуството, така и проблемни задачи. Това са близки до реалните ситуации, които понякога изваждат участниците от зоната им на комфорт и ги карат да мислят и действат като отделен човек и като група.

  • КУРС ЗА ИНСТРУКТОР 2021

Форма за запитвания

Изпрати