ДОПЪЛНИТЕЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПРЕЖИВЕЛИЩНА ПЕДАГОГИКА /ERLEBNISPÄDAGOGIK

 

Допълнителната квалификация по Преживелищна педагогика е обучение, разработено като методика на ученето чрез преживяванеТя въвежда една различна концепция по отношение на уменията при работа с групи. Всъщност сама по себе си тя представлява придобиване на знания на базата на изпитания опит чрез експериментиране и развиване както на способността за работа в екип, така и на индивидуалните качества на всеки отделен човек и спомага за личностното развитие на всеки един участник.

 

Програмата на курса е разработена и модерирана от нашите партньори от института по преживелищна педагогика към университета CVJM в Касел/ http://ep.cvjm-hochschule.de/institute/institut-fuer-erlebnispaedagogik/fort-und-weiterbildung/weiterbildung-wildnis-und-erlebnispaedagogik/, акредитиран от немската провинция Хесен и сертифициран от Немското сдружение по преживелищна педагогика. Този базисен курс дава най-основните знания и умения при работата като педагог на открито и на закрито. В рамките му са включени 4 модула по 4 дни, 2 дни на тема „Водни постановки в ПП“, лекция на тема „Правни и застрахователни аспекти в работата като Преживелищен педагог“. Курсът завършва с обучение по първа долекарска помощ, което всеки един курсист може да направи сам или организирано от нас допълнително, един ден хоспитация – наблюдение на някоя от нашите програми и един ден практика или общо 21 дни.

 

СертификатКурсът завършва със сертификат, издаден от университета в гр. Касел. Той има статута на допълнителна квалификация. Сертификатът носи печата на CVJM-университет в Касел и клеймото и на Немското сдружение по индивидуална и преживелищна педагогика.

 

 

План – програма

 

Дати

Локация

Език

Цена

Цената включва

Изпълнител

Теми

Модул 1 /Планина

18-21.04.2019

Дивите петли /Гюлечица

Български

320лв. без ДДС

Обучение и материали, екипировка за провеждане

Номадия

Ориентиране; Висок и нисък въжен елемент в ПП; Стрелба с лък; Оценка и мениджмънт на  риска при планински програми

Модул 2

23-26.05.2019

Очин Дол /Врачански Балкан

Английски

350лв. без ДДС

Обучение и материали, екипировка за провеждане

CVJM университет /Касел и Номадия

Кооперативни игри, рефлексия, модели на трансфериране на наученото в ежедневието; история и основни принципи в ПП, упражнения за доверие и др.

Модул 3

05-08.09.2019

Бивак

Английски

350лв. без ДДС

Обучение и материали, екипировка за провеждане

CVJM университет /Касел и Номадия

Бивак и техники за лагеруване сред природата, възли, техники за правене на огън, готвене в полеви условия, екология и изучаване на растенията и животните и др.

11.10.2019

София

Български

-

Лектор, наем зала

Номадия

Лекция на тема Правни и застрахователни аспекти в работата като преживелищен педагог

Модул 4 /Вода

12-13.10.2019

Язовир Искър или езерото Панчарево

Български

150лв.

Обучение, материали и екипировка

Номадия

Водноспасителен минимум, плаване с канута, изработване на сал, оценка на риска при водни елементи

Модул 5 /City Bound

31.10-03.11.2019

София

Английски

330лв. без ДДС

Обучение, материали и екипировка

CVJM университет /Касел и Номадия

ПП в града и други – City bound, съпровождане на процесите в ПП и др.

 

 

 Телефон за контакт: 0896 834018 /Румяна Георгиева

 

 

 

 

 

„Силно вярвам, че всички се раждаме с изключителни природни таланти, но колкото повече прекарваме в този свят, толкова повече губим връзката си с тях. Ирония е, че една от основните причини това да се случва е образованието. В резултат прекалено много хора не откриват своите собствени таланти и на практика не знаят какво са способни да постигнат.“

В горепосочения цитат на Кен Робинсън от книгата „Елементът“ в синтезиран вид срещаме основните проблеми на нашето съвременно образование. Образование, което за съжаление унифицира хората, което изгражда толкова силни стереотипи, които впоследствие цял живот не успяваме да преодолеем.

Преживелищното обучение, известно като учене чрез съпреживяване или като учене чрез правене, въвежда една различна концепция по отношение на образованието. Само по себе си то представлява всъщност набиране на нови знания и умения на базата на новопридобития опит, на базата на експериментирането, на базата на развиването както на способността за работа в екип, така и на индивидуалните качества на всеки отделен човек.

Изхождайки от дългогодишния ни опит в тази сфера ние – екипът на Номадия сме убедени, че с помощта на методиката на преживелищното обучение Вашите деца ще развият, а не загубят най-ценните си качества, ще изживеят незабравими мигове със своите приятели, ще придобият много нови знания и умения, ще се докоснат до най-съкровените ценности на човешкото общество.

Изучаването на света и заобикалящата ни среда е важна част от обучението на децата. Природата предоставя възможност децата да натрупат опит, като им предлага дейности, които са сензитивно наситени и богати на преживявания и лесно ангажират вроденото им любопитство и въображение.

Преживелищното обучение е подходящо за най-различни възрастови групи – от детската градина до ...99 години. Тази нова методика е силно приложима при тийнейджърите и при децата на 12-13 години, за които работата в екип е истински трудно предизвикателство.

КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ?

 

Преживелищно обучение всяка седмица, в рамките на един месец или през ваканцията

 

КОГА           Срещи в месеца в удобен ден и час

КЪДЕ          В парка - на открито, под слънчевите лъчи и сянката на дърветата, а ако вали ще се приютим на сухо място

ТЕМИТЕ     Всяка среща протича под свой собствен знак, като темите са съобразени с интересите и възможностите на съответната възрастова група. /рециклиране; животните в градската джунгла; изкуство в движениебезопасни спортни щуротии; стрелба с лък, въжеиграчи – балансиране на лента/слаклайн и много други/

 

В края на всяко преживяване за нас е важно да чуем мнението на децата, а след приключване на четирите теми Вие получавате от нас информация от това преживелищно обучение под формата на доклад.

 

 

За пролетно-есенния сезон...

 

 

ВИА ФЕРАТА - МАЛЬОВИЦА

Една от малкото истински и дълги ферати в България. Цялата Мальовишка долина на длан, а от върха – дивата Урдина долина! При добро време ще направим и връх Мальовица.

Цена: 90лв. (транспорт, водач, екипировка, нощувка в хижа)

Необходимо е: планинска застраховка, добра физическа кондиция без специална подготовка.

Програма. 1 ден. Отпътуване от София в посока Мальовица. Преминаване по фератата и качване до Мальово поле. 2 ден. Трекинг в района. 16.00ч. – отпътуване.

 

 

ВЕЛОПРЕХОД + ЕКОПЪТЕКИ /ТРЪНСКО /2 ДНИ

Ниският силно начупен релеф на тази част от Краището ни дава чудесни съпътстващи гледки, докато въртим педалите. За да подсилим суровия тип на пътуването ни, ще нощуваме по номадски – на бивак с огън... или в къща за гости.

Програма. Ден 1 – село Банкя – Трън – ждрелото на река Ерма – село Банкя.

Ден 2 - Трън – село Ездимирци – село Велиново – село Ребро.

Трудност: 2/3

Цена: 100лв. (транспорт, водач, биваци) /130лв. с нощувка в къща за гости

Необходимо е: планински велосипед (+25лв. наем), добра физическа кондиция без специална подготовка.

 

За есенно-зимния сезон...

 

КУРСЪТ „СКАЛА/ЛЕД“ е предназначен за всеки, който може да отдели ден от седмицата и който желае да се запознае с методите на катерене в различни терени и условия.Изборът на локация е в зависимост от метеорологичните условия. Таксата за целия курс е 250 лв.за пет посещения, а за едно посещение - 60лв. В нея са включени инструктор /водач и пълна екипировка за катеренето. Очакваният ефект е адекватно боравене с екипировката, преценка и намаляване на риска при катерене/осигуряване и най-важното - пребиваване в планината по един интересен и техничен начин. 

 

Форма за запитвания

Форма за запитвания

Изпрати